info@nashezdrave.eu

Хиалуронова киселина и нейната употреба в биомедицината

Грижа за кожата - най-ефективните активни съставки

Карл Майер и Джон Палмър са първите учени, които през 1934 г. изолират вещество от окото на крава, което наричат “хиалуронова киселина”. Хиалуроновата киселина, хиалуронанът или хиалуронатът е естествен гликозаминогликан, който е компонент на съединителната тъкан и има огромната способност да свързва вода в количества, достигащи до хиляда пъти по-голямо от собственото му тегло. В човешкото тяло, но също така и в телата на различни други видове, той се намира предимно в кожата (около 50 % от общото ѝ тегло), но също така и в очите, пъпната връв, синовиалната (ставна) течност, костите, сърдечните клапи, белите дробове, простатата и много други органи. Човек с тегло 70 кг има в организма си около 15 г от тази киселина, от които 5 г се попълват ежедневно. Освен основните си функции, като хидратация или смазване на ставите, хиалуроновата киселина е важна и за заздравяването на тъканите, образуването на кръвоносни съдове, миграцията на клетките и много други процеси.

През последните две десетилетия бяха натрупани големи количества научни знания, които разкриха важната функция на хиалуроновата киселина за правилното функциониране на много молекулярни механизми, което доведе до широк спектър от възможности за използването ѝ в терапевтичната практика. За първи път хиалуроновата киселина е използвана терапевтично във ветеринарната медицина, където е доказано, че има благоприятен ефект за облекчаване на травматично възпаление на ставите при състезателни коне, поради факта, че хиалуроновата киселина е също така противовъзпалителна, имуномодулираща и дори аналгетична. През 2019 г. беше публикувано мащабно проучване, обобщаващо познанията за това вещество и неговите терапевтични възможности. Освен за лечение на остеоартрит, хиалуроновата киселина е проучвана и за лечение на сериозни офталмологични проблеми и дори за терапия на рак.

От дерматологична гледна точка хиалуроновата киселина оказва значително влияние върху динамиката на стареене на кожата, което я прави основен обект на интерес по отношение на възможностите за намаляване на негативните аспекти, свързани с този процес. В здравата кожа хиалуроновата киселина е важна молекула, която осигурява, наред с други неща, правилната конфигурация на колагеновите и еластичните влакна. Когато тя се загуби в по-напреднала възраст, тази конфигурация се нарушава, което може да се види външно под формата на бръчки, кожни надвеси и назолабиални гънки. Тези неблагоприятни видими промени са свързани и с друг процес, неизбежно свързан със стареенето на кожата, а именно загубата на хидратация. Съдържанието на хиалуронова киселина в кожата намалява не само по естествен път с възрастта, но и в резултат на вредното въздействие на ултравиолетовата слънчева радиация, цигарения дим и хроничното излагане на замърсен въздух.

Хиалуроноватакиселина под формата на лекарство или козметичен продукт най-често се прилага като хидрогел, дермален пълнител, интрадермална инжекция или като крем. Може да се каже, че всички продукти, за които се твърди, че овлажняват, защитават и намаляват признаците на стареене (антиейдж), съдържат хиалуронова киселина. Неговите предимства са също така безопасността, биосъвместимостта и липсата на токсичност. Недостатъкът на някои форми на приложение е слабото проникване в по-дълбоките слоеве на кожата, особено в дермата. Този въпрос беше изследван в друго проучване през 2019 г. Резултатите от нея показват, че най-ефективно проникване осигурява микронизираната формула, приготвена по новоразработената технология, която гарантира по-висока ефективност и по-благоприятен краен терапевтичен ефект.

Купете

Източници:

Lubart R, Yariv I, Fixler D, Lipovsky A. Локален крем за лице с хиалуронова киселина с нова технология за микронизирани молекули ефективно прониква и подобрява качеството на кожата на лицето: резултати от проучвания in vitro, ex-vivo и in-vivo (open-label). J Clin Aesthet Dermatol. 2019 Oct;12(10):39-44.

Gupta RC, Lall R, Srivastava A, Sinha A. Hyaluronic Acid: Molecular Mechanisms and Therapeutic Trajectory (Хиалуронова киселина: молекулярни механизми и терапевтична траектория). Front Vet Sci. 2019 Jun 25;6:192. doi: 10.3389/fvets.2019.00192. PMID: 31294035; PMCID: PMC6603175.

Papakonstantinou E, Roth M, Karakiulakis G. Хиалуронова киселина: ключова молекула в процеса на стареене на кожата. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1;4(3):253-8.

Д-р Мартин Клайн завършва Медицинския факултет на университета “Коменски” през 2012 г., където понастоящем работи като изследовател и преподавател. Той работи и върху здравословното хранене.

© 2021 nashezdrave.eu