info@nashezdrave.eu

Свободни радикали, оксидативен стрес и риск от развитие на различни заболявания

Стави и ставни заболявания - причини и решения

Много хора са се сблъсквали с термина “оксидативен стрес”, особено във връзка с приема на храни и добавки, съдържащи антиоксиданти – вещества, за които се предполага, че предотвратяват оксидативния стрес. Какво представлява оксидативният стрес, как се причинява и какво е неговото въздействие върху човешкото здраве?

Оксидативният стрес е явление, причинено от дисбаланс между производството на свободни радикали в клетките и способността на клетъчните механизми да елиминират тези реактивни продукти. Противно на общоприетото схващане, свободните радикали се образуват като естествен продукт на клетъчния метаболизъм и имат някои полезни функции, напр. участват в междуклетъчната сигнализация и са важни за имунните реакции. Различни неблагоприятни въздействия обаче водят до значително увеличаване на производството на свободни радикали, което надхвърля капацитета на клетките да се справят с тази атака. По този начин се създава дисбаланс – оксидативен стрес – който води до увреждане на клетките и тъканите. Интензивните научни изследвания през последните десетилетия разкриха нови заболявания, в които участва оксидативният стрес. Те включват такива сериозни заболявания като диабет тип I, атеросклероза, водеща до инфаркт на миокарда, някои видове рак, болестта на Алцхаймер, ревматоиден артрит и много други, включително различни видове алергии.

Антиоксидантите са молекули, които имат способността да регулират оксидативния стрес, като “отдават” електрон на кислородния радикал и по този начин го правят по-стабилен и по-малко реактивен. Тези вещества се произвеждат и от самия организъм (ендогенни антиоксиданти, напр. глутатион) или се приемат с храната (екзогенни антиоксиданти, напр. витамин С, витамин Е).

Оксидативен стрес и алергични заболявания

Няколко открития сочат, че оксидативният стрес е свързан с развитието на астма, ринит и атопичен дерматит, поради което е важно терапевтичните интервенции да бъдат насочени както към намаляване на излагането на вредни фактори на околната среда, като смог или цигарен дим, така и към укрепване на вътрешните антиоксидантни механизми на организма.

Оксидативен стрес и ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, чиито причини все още не са напълно изяснени. Доказано е обаче, че оксидативният стрес играе важна роля за развитието на това заболяване в комбинация с други фактори. Реактивните свободни радикали предизвикват окисляване на клетъчните мембрани, увреждат необратимо важни протеини и ДНК, а също така увреждат ставния хрущял.

Оксидативният стрес може да бъде модифициран по различни начини. Основният подход е промяна в начина на живот, който може да повлияе на интензивността на производството на свободни радикали в организма. В допълнение към приема на разнообразна храна с високо съдържание на плодове и зеленчуци, други важни мерки включват ограничаване на тютюнопушенето, консумацията на алкохолни напитки, подобряване на качеството на съня, премахване на стреса и други. Оптимизирането на антиоксидантните механизми може да бъде подпомогнато и под формата на хранителни добавки.

Проучване от 2017 г. обобщава най-новите открития за въздействието на метилсулфонилметана (МСМ) върху различни процеси в организма. В допълнение към противовъзпалителните ефекти беше обсъден и възможният ефект на МСМ върху елиминирането на оксидативния стрес. Основният предполагаем механизъм на действие е регулирането на активирането на няколко важни транскрипционни фактора, като по този начин МСМ е в състояние да повлияе на баланса между образуването и елиминирането на свободните радикали. Благодарение на тези ефекти МСМ има потенциал за допълнителна терапия при заболявания, в които участват възпалителни механизми и оксидативен стрес.

Купете

Източници:

Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Метилсулфонилметан: Приложения и безопасност на нова хранителна добавка. Nutrients. 2017 Mar 16;9(3):290. doi: 10.3390/nu9030290. PMID: 28300758; PMCID: PMC5372953.

Quiñonez-Flores CM, González-Chávez SA, Del Río Nájera D, Pacheco-Tena C. Значение на оксидативния стрес за патогенезата на ревматоидния артрит: систематичен преглед. Biomed Res Int. 2016;2016:6097417. doi: 10.1155/2016/6097417. epub 2016 May 31. PMID: 27340664; PMCID: PMC4906181.

Д-р Мартин Клайн завършва Медицинския факултет на университета “Коменски” през 2012 г., където понастоящем работи като изследовател и преподавател. Той работи и върху здравословното хранене.

© 2021 nashezdrave.eu