info@nashezdrave.eu

Японско крило и използването му в медицината

антиоксидант

Японската елда, известна още като азиатска елда или японска елда (Reynoutria japonica, Fallopia japonica или също Polygonum cuspidatum), е растение от рода на елдата, което се среща в страните от Източна Азия, но също и в Европа и Северна Америка. Тъй като крилатият зърнастец е много приспособим към различни условия на околната среда, в някои страни той дори се смята за инвазивен вид. Въпреки това, особено в Китай, крилката са много популярни от древни времена благодарение на разнообразните си ефекти, които са ги превърнали в стабилна част от традиционната китайска медицина. През последните години растението е обект на внимание и на научната общност, благодарение на което разполагаме с все повече информация за активните вещества, съдържащи се в крилатото дърво, и за механизмите им на действие.

През 2019 г. екип от автори публикува експериментално проучване, в което са идентифицирани 14 потенциално активни съединения, включително ресвератрол, емодин, апигенин, реин, катехин, кверцетин полидатин и други.  След това изследователите се опитаха да идентифицират рецепторите, сигналните пътища и други компоненти на целевите клетки, чрез които тези активни молекули оказват своето биологично въздействие. Общо те успяват да разграничат до 57 потенциални цели, което показва широкия спектър от функции на веществата, съдържащи се в това растение. Един от възможните ефекти е антитуморен ефект, който се дължи или на пряко потискане на растежа на туморните клетки, или на непряко въздействие върху имунната система. Последните фармакологични проучвания показват, че екстрактите от крилката имат и антивирусно и противовъзпалително действие. Допълнителна експериментална работа от 2019 г. показва, че екстрактът от крилник намалява оксидативния стрес и има благоприятен ефект върху черния дроб поради способността му да предотвратява натрупването на мазнини и по този начин да облекчава стеатозата (застоя) на черния дроб. Въпреки че резултатите от това проучване са само предварителни, те подсказват за възможна бъдеща терапевтична употреба на нахута и при това заболяване.

Екстрактът от хамамелис се използва в различни натурални продукти главно поради високото съдържание на транс-ресвератрол. Ресвератролът и свързаните с него фитохимикали осигуряват гореспоменатите антиоксидантни, имуномодулиращи и антивирусни ефекти. Някои автори дори описват кардиопротективни (защита на сърцето) или дори невропротективни (защита на нервната система) ефекти. Ресвератролът е вещество, което се съдържа и в други източници, например в червеното вино. Недостатъкът обаче е, че съдържанието на ресвератрол в тези източници варира в зависимост от условията на околната среда. Поради тази причина екстрактът от крилник често се използва и в търговската мрежа като добавка за осигуряване на стандартизирани концентрации на ресвератрол в екстракти от пресовано грозде, които имат ниски или силно променливи концентрации на това вещество.

Екстрактите от крилце се използват широко и в козметичната и дерматологичната практика благодарение на противовъзпалителното си действие. Ефектът им е доказан при различни кожни заболявания, свързани с повишена пигментация, включително възможен ефект за предотвратяване на сериозен рак на кожата от пигментни клетки – меланом.

Купете

Източници:

Pan B, Shi X, Ding T, Liu L. Разкриване на механизма на действие на polygonum cuspidatum чрез подход на мрежовата фармакология. Am J Transl Res. 2019 Nov 15;11(11):6790-6811.

Чжао, X. J., Chen, L., Zhao, Y., Pan, Y., Yang, Y. Z., Sun, Y., … & Kong, L. D. (2019). Екстрактът от Polygonum cuspidatum отслабва индуцираното от фруктоза натрупване на липиди в черния дроб чрез инхибиране на Keap1 и активиране на антиоксидантния път Nrf2. Phytomedicine, 63, 152986.

Lee CC, Chen YT, Chiu CC, Liao WT, Liu YC, David Wang HM. Екстракти от Polygonum cuspidatum като биоактивни антиоксиданти, антитирозиназни, имуностимулиращи и противоракови агенти. J Biosci Bioeng. 2015 Apr;119(4):464-9.

Д-р Мартин Клайн завършва Медицинския факултет на университета “Коменски” през 2012 г., където понастоящем работи като изследовател и преподавател. Той работи и върху здравословното хранене.

© 2021 nashezdrave.eu