info@nashezdrave.eu

Какво е ретинол и защо е толкова ефективен?

Некатегоризиран

Какво е ретинол?

Ретинолът е една от няколкото форми на витамин А. Ретинолът е един от видовете ретиноиди, а ретиноидите се произвеждат чрез извличането му от витамин А. По-просто казано: ретиноидите се извличат от витамин А, а ретинолът е вещество без рецепта, което се извлича от ретиноидите.

Ретинолът обикновено се прилага локално върху кожата под формата на кремове, серуми или емулсии. Ретинолът е много ефективна и популярна субстанция в съвременния свят на козметиката и грижата за кожата – той има много ползи за кожата, но може да има и странични ефекти. Подробностите можете да прочетете по-долу.

Защо ретинолът е активна съставка?

Ретинолът, както споменахме по-горе, е естествено вещество – той е един от видовете витамин А. Молекулите на ретинола също действат върху горния слой на кожата, но са в състояние да проникнат в средния слой на кожата – известен още като дермата. Това гарантира високата ефективност на ретинола.

В човешкото тяло ретинолът се превръща дори в ретиноева киселина – важна киселина, която осигурява оптималното усвояване и функциониране на витамин А1, необходим за растежа и развитието.

За кого е предназначен ретинолът?

Идеално е да започнете да използвате ретинол от 25-годишна възраст – с превантивна цел. На тази възраст вече могат да се появят фини бръчки по лицето или леки увреждания на кожата, причинени от излагане на слънце. Ретинолът може да изглади фините линии и да намали процеса на стареене.

Въпреки това ретинолът може да бъде включен в рутинната грижа и в по-напреднала възраст – той има същия положителен ефект върху състоянието на кожата, но е важно да се спомене, че не премахва напълно по-дълбоките бръчки, но може да ги запълни и омекоти.

Кой не трябва да използва ретинол?

Ретинолът не се препоръчва за употреба по време на бременност. Също така, за хора с много чувствителна кожа се препоръчва да тестват продукти с ретинол върху малък участък, в идеалния случай върху шията или страничната част на лицето, за да видят как кожата реагира на тях. Ако кожата е раздразнена, зачервена, продуктите с ретинол не са подходящи за вашата кожа.

Как действа ретинолът?

Основният принцип на действие на ретинола е, че той ускорява обмена на кожните клетки, като по този начин кожата се обновява и увредената кожа се замества от здрав, нов слой.

Когато ретинолът достигне средния слой на кожата, той може да неутрализира свободните радикали. Свободните радикали имат редица вредни свойства – те предизвикват възпаления и влошават състоянието на кожата. В резултат на неутрализирането на свободните радикали кожата е способна да увеличи производството на колаген и еластин, като по този начин запълва фините линии и намалява видимостта на порите.

Какво е ретинол и как действа ретинолът при акне?

Ретинолът има благоприятен ефект върху акнето – той помага за намаляване на симптомите, а в някои случаи дори за пълното му премахване.

Най-честата причина за появата на акне е, че мъртвите кожни клетки и излишният себум запушват порите. Ситуацията може да се влоши и от различни бактерии, които предизвикват възпаление в запушените пори. В резултат на това се образуват обриви.

Локално прилаганите ретиноиди – като ретинол – помагат на кожата да се адаптира към оптималното обновяване на кожните клетки. При много типове кожа има проблем с прекомерното излющване на кожни клетки. Ретинолът може да спре това, да го регулира и по този начин да намали броя на запушените пори, което в крайна сметка означава намаляване на появата на акне.

Друг начин, по който ретинолът помага за намаляване на акнето, е, че блокира молекулите, които могат да предизвикат възпаление в различните слоеве на кожата.

Какво е ретинол и как действа ретинолът при намаляване на бръчките?

Ретинолът е много ефективно вещество в борбата срещу стареенето и също така помага за намаляване на видимите бръчки. Бръчките и фините линии се образуват под въздействието на външни фактори (слънчева светлина, замърсяване на въздуха, евентуално тютюнопушене) и на вътрешни фактори (цялостния процес на стареене).

Както писахме по-горе, ретинолът може да спре разграждането на колагена в кожата, да ускори обмяната и производството на кожни клетки и да стимулира производството на колаген. Освен това укрепва епидермиса (най-горния слой на кожата) и предотвратява изтичането на вода – задържа водата в кожата, като по този начин повишава нейната хидратация.

Благодарение на тези свойства ретинолът може дълбоко да подхрани кожата, която ще бъде здрава, пухкава и хидратирана – фините линии се запълват и видимостта им намалява.

Подпомага ли ретинолът еластичността на кожата?

Да – чрез стимулиране на производството на колаген се увеличава съдържанието на колаген в кожата, което води до повишаване на нейната еластичност.

Ретинолът също така подобрява цялостното състояние на кожата, като намалява хиперпигментацията. Хиперпигментацията е появата на по-тъмни петна по кожата – обикновено причинени от прекомерно излагане на слънце. Ретинолът може да изравни тена на кожата и да я изсветли.

Retinol Application

Какво е ретинол и как той подпомага еластичността на кожата?

Това е много индивидуално – зависи от типа кожа, концентрацията на ретинол и опита на човека с ретинол. В повечето случаи обаче ефектът от ретинола се проявява след 8 до 12 седмици редовна употреба, поне 3 пъти седмично.

Ако кожата е чувствителна по принцип, склонна към розацея или екзема, е препоръчително да започнете с най-ниската концентрация (около 0,2 % или 0,5 %) и да проверите дали кожата може да я понесе. Дори и да е така, увеличете концентрацията на ретинол много внимателно, за да не се влоши чувствителността на кожата. Ефектът може да се прояви по-бавно, но ще го виждате непрекъснато, без да увреждате кожата си.

Може ли ретинолът да бъде опасен?

Ако кожата ви не е свикнала с ретинол, но не е много чувствителна, е важно да започнете с по-слаба концентрация на ретинол в продукта (0,5 % или 1 %). Ако кожата не е свикнала с ретинол и е чувствителна, се препоръчва още по-ниска концентрация (0,2 % или 0,5 %).

Важно е да не се използва много висока концентрация – ако кожата не я понася, тя може да предизвика зачервяване и сърбеж на кожата. Реакцията на различните типове кожа към ретинола е много индивидуална. Тя трябва да бъде тествана.

Може ли да се използва ретинол по време на бременност?

Не, ретинолът не се препоръчва за употреба по време на бременност. Употребата на продукти с висока концентрация на ретинол може да има отрицателен ефект върху бременността и бебето.

В случай на бременност се препоръчва продуктите с ретинол да се заменят със серуми, съдържащи бакучиол или шипково масло. Тези активни съставки имат много подобно на ретинола въздействие върху кожата, но с много по-малък риск от дразнене и са препоръчителни и безопасни за употреба по време на бременност.

Може ли прекомерната употреба на ретинол да предизвика дразнене?

Да – ако концентрацията на ретинол е много силна върху кожата ви или използвате ретинол твърде често, той може да причини зачервяване, сърбеж и неприятно усещане върху кожата ви.

Ретинолът също е ефективен, ако се използва 2-3 пъти седмично. Ако кожата ви не понася многократното нанасяне, това е напълно нормално, резултатите ще дойдат дори тогава.

За предпочитане е да използвате продукти с по-ниска концентрация и по-често. Особено ако не сте сигурни как ще реагира кожата ви. Това е по-добре, отколкото да излагате кожата си на много силна концентрация, която би предизвикала дразнене.

Как да въведете ретинол в рутинната си грижа за красота?

Ретинолът най-често се съдържа в кремове или серуми. Серумите, съдържащи ретинол, предлагат широк спектър от концентрации, така че е препоръчително да изберете серум с подходяща концентрация, особено в началото.

Как да започнете да използвате ретинол?

Препоръчително е да започнете да използвате ретинол с ниска концентрация на ретинол в продукта.

За нечувствителна, нормална и мазна кожа концентрацията може да бъде от 0,5 до 1 %.

В случай на чувствителна кожа, която страда от розацея, екзема или е прекалено суха, се препоръчва да изберете продукт с концентрация на ретинол от 0,2 % или 0,5 %.

Преди първото нанасяне върху цялото лице направете тест на продукта върху малък участък, например върху шията или отстрани на лицето, ако след 10-15 минути кожата не е раздразнена или зачервена на това място, можете спокойно да нанесете продукта върху цялото лице. След това се опитайте да започнете да използвате ретинол 3 пъти седмично, като между отделните нанасяния давате на кожата си почивен ден, за да видите как ще реагира на него.

Ако кожата ви реагира положително, можете да започнете да го използвате повече от веднъж, в зависимост от индивидуалните ви нужди.

На кой етап от рутинната грижа за кожата трябва да се използва ретинол?

Серум, съдържащ ретинол, трябва да се използва върху почистена кожа. Тъй като се препоръчва ретинолът да се използва като част от вечерната рутина, след старателно отстраняване на грима и след почистване на кожата се препоръчва да се нанесе тоник, за да се регулира оптималното рН на кожата. Изчакайте кожата да изсъхне напълно и след това нанесете серума с ретинол. След като се абсорбира напълно, препоръчваме да завършите процедурата с любимия си овлажняващ крем.

Кога трябва да се прилага ретинол?

Препоръчваме ви да използвате ретинол във вечерните процедури, тъй като той увеличава фоточувствителността на кожата. Това се дължи на факта, че ускорява обмена на кожните клетки. Това обаче означава също, че новите клетки са чувствителни към силна слънчева светлина.

През нощта кожата има време да се възстанови, а вечер повечето хора имат повече време за по-подробна грижа за кожата. Също така е препоръчително да изчакате всички вещества да се абсорбират напълно и след това да нанесете овлажняващ крем през нощта.

Необходимо ли е да се използва крем с SPF, когато се използва ретинол?

Да – всяка сутрин през цялата година трябва да се използва крем, съдържащ SPF (слънцезащитен фактор). В идеалния случай това е последната стъпка от сутрешната грижа за кожата, която се нанася след крема и преди грима.

Ретинолът трябва да се използва вечер, но дори и тогава препоръчваме да нанасяте крем със SPF като част от сутрешната си козметична процедура.

Необходимо ли е да се нанася овлажняващ крем след употребата на ретинол?

Да – след нанасянето на ретинол трябва да се използва овлажняващ серум и/или крем. Ретинолът има много ползи за кожата, но не е в състояние да осигури достатъчно хидратация, от която кожата се нуждае.

Затова е идеално да го използвате след почистване и тонизиране и преди овлажняващ крем.

Съвместим ли е ретинолът с други активни съставки?

Да – ретинолът е съвместим с няколко активни вещества. Най-добре е да се използва със серуми с ниацинамид или хиалуронова киселина. Както ниацинамидът, така и хиалуроновата киселина имат силни овлажняващи свойства.

Ако имате по-суха кожа, е препоръчително да използвате серум с ретинол във вечерната си рутина, последван от серум с ниацинамид или хиалуронова киселина, и да завършите козметичната си рутина с овлажняващ крем.

Има ли вещество, което не трябва да се използва заедно с ретинол?

Ретинолът не трябва да се комбинира с други ексфолиращи киселини – те са известни още като AHA или BHA киселини.

Най-известните AHA киселини са гликолова и млечна киселина.

В козметиката се използва само една BHA киселина – салициловата киселина.

Тези киселини са полезни за кожата, но ако вече използвате продукт, съдържащ ретинол, не препоръчваме да ги включвате в рутинната си процедура и да ги използвате заедно, тъй като те могат да пресушат кожата и да доведат до дразнене, зачервяване, увреждане на кожната бариера и повишена чувствителност на кожата.

© 2021 nashezdrave.eu