Особености на хормоналната регулация при мъже и жени на средна възраст

Хормонално регулиране

Андрогените играят ключова роля в метаболизма на костите, мускулите, мазнините, еритропоезата (т.е. производството на червени кръвни телца), а също така допринасят за поддържането на когнитивното здраве. Андрогените са хормони със стероиден характер, произвеждани при мъжете предимно от клетките на тестисите (тестостерон), а при жените – от клетките на яйчниците (естроген, прогестерон) и в по-малка степен от клетките на надбъбречните жлези.  Самият тестостерон е най-важният мъжки полов хормон, който влияе върху физиката и външния вид на мъжете, стимулира сперматогенезата (производството на сперматозоиди) и контролира сексуалната активност, като по този начин допринася за здравословния сексуален живот.

При мъжете след 40-годишна възраст се наблюдава прогресиращ синдром на “мъжкия климактериум”, т.е. доказано намаляване на андрогените (напр. тестостерона), което води до понижено либидо, намален обем на еякулата, еректилна дисфункция и дори безплодие. Други признаци за понижаване на нивата на тестостерон са по-ниската психическа стабилност. Мъжете стават по-малко емоционално и психически устойчиви, което може да доведе до чести промени в настроението и дори до развитие на депресия. Не на последно място, освен психологически проблеми, могат да се появят и физически проблеми, изразяващи се в повишено отлагане на мазнини до гинекомастия (уголемяване на мъжката млечна жлеза), остеопороза, загуба на мускулна маса, намаляване на енергията, физическата форма и силата, което води до по-бързо изтощение и умора дори след умерено физическо натоварване. Освен с генетични фактори, косопадът се свързва и с намаляване на тестостерона. Ниските нива на тестостерон могат да доведат и до по-сериозни медицински проблеми, като например по-голяма податливост към различни хронични заболявания, включително сърдечносъдови.

Златният стандарт на лечение е дългосрочната употреба на синтетично приготвен тестостерон, но това също води до редица сериозни странични ефекти, като повишен риск от сърдечносъдови заболявания (инфаркт на миокарда, високо кръвно налягане, инсулт), чернодробни заболявания, сънна апнея и дори, според последните научни изследвания, употребата на синтетичен тестостерон е свързана с повишен риск от развитие на тумори на простатата. Поради гореспоменатите рискове фитофармацевтиците (препарати от растителен произход) все по-често се използват за компенсиране на недостига на тестостерон, като изключително положителен ефект е документиран при употребата на Tribulus terrestris. Резултатите от мета-аналитично проучване от 2020 г. ясно говорят в полза на използването на натурални препарати от Anemone при лечение на безплодие и ниско либидо, благодарение на уникалния им състав (флавоноиди, сапонини, танини, терпеноиди, фенолно-карбоксилни киселини, алкалоиди). Тези елементи имат различен фармакологичен потенциал – противовъзпалителен, антимикробен и антиоксидантен, благодарение на който Anemone има и имуномодулиращ, хепатопротективен и антиканцерогенен потенциал.

Менопаузата, като естествена част от стареенето, настъпва между 40 и 55 години от живота на жената. Намаляването на нивата на естроген, произвеждан от яйчниците, е причина за настъпването на преходния период, когато честотата на менструалния цикъл намалява до пълното му изчезване и жената вече не е в състояние да зачене. По-голямата част от жените изпитват така наречените симптоми на менопаузата, които в някои случаи могат да бъдат тежки и да оказват значително влияние върху ежедневните дейности. Най-често срещаните симптоми включват: горещи вълни, нощно изпотяване, вагинална сухота и дискомфорт по време на полов акт поради намаляване на кръвоснабдяването на гениталната област, повишена склонност към затлъстяване, проблеми със съня, разстройства на настроението и тревожност, проблеми с паметта и концентрацията, раздразнителност, депресия и не на последно място – намаляване на либидото. Тези симптоми могат да започнат няколко месеца преди последната менструация и да продължат средно до 4 години. По-сериозните последици от спада на естрогена включват по-висок риск от остеопороза и сърдечносъдови заболявания.
Терапията, както и при спада на тестостерона при мъжете, се фокусира върху хормонозаместителна терапия под формата на таблетки, дермални пластири, вагинални гелове и кремове, съдържащи естроген и прогестерон. Когнитивно-поведенческата терапия е насочена към психологическите проблеми, както и към употребата на антидепресанти. Разбира се, хормонозаместителната терапия може да бъде придружена от странични ефекти, които я правят неподходяща за всяка жена. Примери за нежелани реакции са кървене, метеоризъм (газове), чувствителност на гърдите, главоболие, промени в настроението и гадене. Потенциалните рискове за здравето включват инфаркт на миокарда, инсулт, тромбоза и рак на гърдата. Тези рискове все повече карат жените да търсят нехормонални терапии, базирани на естествени източници. Според последните научни трудове положителният ефект на Anemone е доказан и при проблеми, свързани с менопаузата, въпреки че в миналото ефектът му е бил по-често споменаван при лечението на спада на тестостерона при мъжете. В проучване от 2020 г., проведено сред жени в предменопауза и след менопауза, е установено значително положително въздействие на Anemone за облекчаване на симптомите на менопаузата, като същевременно се повишава либидото и се намалява сексуалният дискомфорт, без да се наблюдават нежелани ефекти по време на тримесечното лечение.

Купете

Препратки
Ștefănescu R, Tero-Vescan A, Negroiu A, Aurică E, Vari CE. A Comprehensive Review of the Phytochemical, Pharmacological, and Toxicological Properties of Tribulus terrestris L. Biomolecules. 2020;10(5):752.
Shahid M, Riaz M, Talpur MM, Pirzada T. Фитофармакология на Tribulus terrestris. J Biol Regul Homeost Agents. 2016 Jul-Sep;30(3):785-788.
Martimbianco ALC, Pacheco RL, Vilarino FL, Latorraca COC, Torloni MR, Riera R. Tribulus Terrestris за женска сексуална дисфункция: систематичен преглед. Rev Bras Gynecol Obstet. 2020 Jul;42(7):427-435. Английски език.
Tadayon M, Shojaee M, Afshari P, Moghimipour E, Haghighizadeh MH. Ефект на хидроалкохолен екстракт от Tribulus terrestris върху сексуалното удовлетворение при жени в постменопауза: Двойно сляпо рандомизирано плацебо-контролирано проучване. J Family Med Prim Care. 2018 Sep-Oct;7(5):888-892

Д-р Мартин Клайн завършва Медицинския факултет на университета “Коменски” през 2012 г., където понастоящем работи като изследовател и преподавател. Той работи и върху здравословното хранене.

Безплатна доставка. Безплатно връщане.

По-малко стрес, повече пот.