Какво е GABA – тайната на по-добрия

Умора - как ефективно да се борим с хроничната умора
Какво е GABA

Какво е GABA – тайната на по-добрия сън и по-малко стрес

Чували ли сте някога за активното вещество GABA? GABA е от съществено значение за поддържането на здрав мозък и е свързана с редица ползи за психическото и физическото здраве, включително подобряване на настроението, намаляване на тревожността и стреса и по-добър сън. В тази статия ще разгледаме по-задълбочено какво е GABA, как действа и какви са потенциалните ѝ ползи за цялостното здраве и благополучие.

Какво е GABA?

GABA, или гама-аминомаслена киселина, е невротрансмитер, който играе ключова роля в регулирането на мозъчната дейност. Тя е основният инхибиторен невротрансмитер в централната нервна система, което означава, че спомага за намаляване на невронната активност и насърчава релаксацията и спокойствието. GABA се синтезира от аминокиселината глутамат и е широко разпространена в мозъка и тялото.

Как действа GABA?

GABA действа, като се свързва със специфични рецептори в мозъка известни като GABA рецептори. Когато GABA се свърже с тези рецептори, тя предизвиква намаляване на активността на близките неврони, като ефективно намалява излъчването на електрически сигнали в мозъка. Това води до успокояващ и релаксиращ ефект върху ума и тялото.

GABA рецепторите се намират в целия мозък и нервната система и активирането им от GABA може да има различни ефекти в зависимост от местоположението им. Например в амигдалата (областта на мозъка, свързана с обработката на емоциите) GABA може да помогне за намаляване на нивата на тревожност и стрес. В гръбначния мозък GABA може да помогне за регулиране на мускулния тонус.

GABA действа в тандем и с други невротрансмитери в мозъка, като например глутамат, който е основният възбуждащ невротрансмитер в мозъка. GABA и глутамат работят заедно, за да подпомогнат поддържането на баланса на невронната активност в мозъка и нервната система, което е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие.

Въпреки че основната роля на GABA е да потиска невронната активност в мозъка, важно е да се отбележи, че ефектът ѝ може да бъде повлиян от редица фактори, включително генетика, начин на живот и фактори на околната среда. Освен това ефективността на хранителните добавки с GABA за повишаване на нивата на GABA в мозъка все още е предмет на дискусия и изисква допълнителни изследвания.

Какви са основните ползи от невротрансмитера GABA?

Намаляване на тревожността и стреса

GABA е известна със способността си да намалява тревожността и нивата на стрес. Когато GABA се свързва с рецепторите в мозъка, тя предизвиква намаляване на невронната активност, което може да помогне за успокояване на ума и намаляване на чувството на тревога или напрежение. Изследванията показват, че повишаването на нивата на GABA в мозъка по естествен път (например чрез упражнения или техники за релаксация) или чрез хранителни добавки може да помогне за намаляване на симптомите на тревожност и стрес.

Подобряване на настроението

Освен че намалява тревожността, GABA има положителен ефект и върху настроението. Проучвания са установили, че хората с тревожност са склонни да имат по-ниски нива на GABA в мозъка и че повишаването на нивата на GABA по естествен път или чрез добавки може да помогне за подобряване на настроението и намаляване на симптомите на тревожност.

Подобряване на качеството на съня

GABA участва и в регулиране на съня и насърчаване на релаксацията. Когато нивата на GABA в мозъка са ниски, може да е трудно да заспите или да останете будни през цялата нощ. Изследванията показват, че повишаването на нивата на GABA чрез хранителни добавки може да помогне за подобряване на качеството и продължителността на съня, което води до по-спокойни нощи и по-добро общо здраве.

Регулиране на кръвното налягане

Установено е, че GABA има регулиращ ефект върху кръвното налягане, като спомага за намаляване на хипертонията (високото кръвно налягане) и укрепва здравето на сърдечносъдовата система. Проучвания показват, че приемът на GABA може да помогне за понижаване на систоличното и диастоличното кръвно налягане при хора с хипертония, което я прави потенциално естествено средство за справяне с това заболяване.

Облекчаване на хроничната болка

Установено е, че GABA има аналгетичен (болкоуспокояващ) ефект върху организма. Когато нивата на GABA в мозъка са ниски, това може да засили усещането за болка и да влоши хроничните болкови състояния. Изследванията показват, че повишаването на нивата на GABA с природни средства или добавки може да помогне за облекчаване на хроничната болка, което го прави потенциална алтернатива на традиционните болкоуспокояващи.

Като цяло GABA играе ключова роля в поддържането на здрав мозък и тяло и има редица потенциални ползи за здравето. Важно е обаче да се отбележи, че ефективността на добавките с GABA за повишаване на нивата на GABA в мозъка все още е предмет на дискусия и изисква допълнителни изследвания. Освен това хората винаги трябва да се консултират с доставчик на здравни услуги, преди да започнат какъвто и да е нов режим на прием на хранителни добавки.

 

Възможно ли е да се увеличат нивата на GABA по естествен път?

Да, нивата на GABA могат да се повишат по естествен път по различни начини. Ето няколко начина за естествено повишаване на нивата на GABA:

Медитация и дълбоко дишане

Установено е, че упражненията за дълбоко дишане и медитацията за осъзнатост повишават нивата на GABA в мозъка. Проучванията са установили, че редовното практикуване на медитация може да помогне за намаляване на симптомите на тревожност и депресия, вероятно отчасти поради положителното ѝ въздействие върху нивата на GABA.

Упражнение

Упражненията са друг естествен начин за повишаване на нивата на GABA в мозъка. Изследванията показват, че както аеробните упражнения, така и силовите тренировки могат да помогнат за повишаване на нивата на GABA, което води до подобряване на настроението и намаляване на стреса.

Хранене

Установено е, че някои храни повишават нивата на GABA в мозъка, като например ферментирали храни като кефир и кимчи, както и ядки и семена като бадеми и слънчогледови семки. Тези храни съдържат прекурсори на GABA, като например глутаминова киселина, която може да се превърне в GABA в мозъка.

Сън

Достатъчно спокойният сън е от съществено значение за поддържане на здравословни нива на GABA в мозъка. Проучванията показват, че лишаването от сън може да доведе до намаляване на нивата на GABA, което може да влоши симптомите на тревожност и депресия.

Намаляване на стреса

Хроничният стрес може да има отрицателен ефект върху нивата на GABA в мозъка, така че намирането на начини за намаляване на стреса и насърчаване на релаксацията може да помогне за поддържане на здравословни нива на GABA. Доказано е, че дейности като йога, масаж и престой сред природата намаляват стреса и подобряват нивата на GABA.

естествени методи

Идеално е да се съчетаят здравословният начин на живот и гореспоменатите методи с приема на GABA като хранителна добавка. Препоръчителната доза е 1 капсула GABA преди лягане.

Източници:

Relieving Occupational Fatigue by Consumption of a Beverage Containing γ-Amino Butyric Acid (jst.go.jp)

Frontiers | Glutamate and GABA Homeostasis and Neurometabolism in Major Depressive Disorder (frontiersin.org)

Effects of Oral Gamma-Aminobutyric Acid (GABA) Administration on Stress and Sleep in Humans: A Systematic Review – PMC (nih.gov)

Neurotransmitters as food supplements: the effects of GABA on brain and behavior – PMC (nih.gov)

Safety and Efficacy of Gamma-Aminobutyric Acid from Fermented Rice Germ in Patients with Insomnia Symptoms: A Randomized, Double-Blind Trial – PMC (nih.gov)

Herbal Remedies and Their Possible Effect on the GABAergic System and Sleep – PMC (nih.gov)

Anxiety disorders and GABA neurotransmission: a disturbance of modulation – PMC (nih.gov)

Безплатна доставка. Безплатно връщане.

По-малко стрес, повече пот.