Значителни ползи за здравето от Acai berry – “бразилският суперплод”

антиоксидант

Палмата Акай (Euterpe oleracea) е известна с плодовете си, наподобяващи горски плодове (Acai berry). В традиционната медицина консумацията му се свързва със значителни ползи за здравето, а различни фармакологични ефекти на плода са изследвани както in vitro, така и in vivo. Плодовете на акай са особено известни с мощното си антиоксидантно действие, както и с противовъзпалителните, противораковите, антимикробните, антиатерогенните, антиневродегенеративните и не на последно място – кардиопротективните си свойства. Установено е също, че те осигуряват защита срещу метаболитния синдром, който включва захарен диабет, хипертония и хиперлипидемия, като същевременно предпазват органите, включително белите дробове, бъбреците, черния дроб, сърцето и нервната система. Акай бери дължи положителния си мултисистемния ефект на разнообразието на своите компоненти, които имат цялостен положителен ефект върху почти целия организъм.

Антиоксидантните и лечебните свойства на Acai berry се дължат на високата концентрация на биоактивни фитохимикали в плода. По-специално, лилавите плодове съдържат значителни количества антоцианини (куромарин, керацианин) – лилави пигменти с много функции. Гореспоменатите антоцианини проявяват антиоксидантно поведение и могат да имат невропротективно и кардиопротективно действие. Плодовете съдържат и други полифенолни съединения, включително фенолни киселини и флавоноидите ориентин и изоориентин, които принадлежат към групата на производните на лутеина. Няколко научни изследвания са доказали, че противораковият ефект на Acai berry се дължи на неговите антиангиогенни (предотвратява образуването на нови кръвоносни съдове), противовъзпалителни и антиоксидантни свойства – той потиска оксидативния стрес, който често води до необратимо увреждане на клетките, което пречи на правилното функциониране на тъканите на тялото ни.

В научно проучване от 2019 г. се изследва въздействието на екстракта от Акай бери върху избрани невродегенеративни заболявания, които засягат пряко централната нервна система, като болестта на Алцхаймер или болестта на Паркинсон. Един от факторите, които участват в развитието на тези заболявания, е образуването на свободни радикали и оксидативен стрес. Резултатите от изследванията показват, че плодовете на Акай имат потенциал за лечение на тези заболявания поради силните си антиоксидантни свойства. Разбира се, преди клиничната му употреба терапевтичните му ефекти трябва да бъдат проверени в модели in vivo. Консумацията на плода има благоприятен ефект и върху психичното здраве на човека. Тъй като депресията и оксидативният стрес са тясно свързани, хранителните добавки с антиоксидантни свойства, като Acai berry, представляват отлични кандидати за терапия.

Пребиотичната активност на антоцианините е известна и с това, че модулира състава на чревния микробиом, което е един от другите начини за подобряване на здравето на организма. Консумацията на Акай бери може да бъде и една от хранителните терапевтични стратегии за пациенти, страдащи от хронично бъбречно заболяване, тъй като при тези пациенти се наблюдават оксидативен стрес, възпаление и дисбиоза – бактериален дисбаланс в чревната система. Доказано е, че антоцианините намаляват увреждането на гломерулните капиляри в бъбреците и предотвратяват бъбречната фиброза, които са едни от основните болестни промени, свързани с бъбречните заболявания.

В друг научен труд авторите изследват ползите от флавоноидния екстракт от Acai berry при мъже със затлъстяване на възраст 35-60 години. Установено е, че консумацията на големи количества флавоноиди подобрява функцията на кръвоносните съдове, което от своя страна намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Благодарение на високото си съдържание на полифеноли, Акай бери подобрява метаболизма на плазмените HDL липопротеини, като по този начин предпазва кръвоносните съдове от атеросклероза (втвърдяване на артериите).

Купете

 Източници:

Earling M, Beadle T, Niemeyer ED. Хранителни добавки с плодове от Ачай (Euterpe oleracea): разлики в концентрацията на антоцианини и флавоноиди, фенолно съдържание и антиоксидантни свойства. Plant Foods Hum Nutr. 2019 Sep;74(3):421-429.

Costa R, Azevedo D, Barata P, Soares R, Guido LF, Carvalho DO. Антиангиогенни и антиоксидантни свойства in vitro на хидроетанолов екстракт от хранителна добавка на прах от асаи (Euterpe oleracea). Molecules. 2021;26(7):2011.

de Oliveira NKS, Almeida MRS, Pontes FMM, Barcelos MP, de Paula da Silva CHT, Rosa JMC, Cruz RAS, da Silva Hage-Melim LI. Антиоксидантно действие на флавоноидите, съдържащи се в Euterpe oleracea Martius, и невродегенеративни заболявания: литературен преглед. Cent Nerv Syst Agents Med Chem. 2019;19(2):75-99.

Д-р Мартин Клайн завършва Медицинския факултет на университета “Коменски” през 2012 г., където понастоящем работи като изследовател и преподавател. Той работи и върху здравословното хранене.

Безплатна доставка. Безплатно връщане.

По-малко стрес, повече пот.