Ефекти на ашваганда – как да се предотврати влошаването на качеството на живот 

Умора - как ефективно да се борим с хроничната умора
Ефекти на ашваганда

Ефекти на ашваганда – как да се предотврати влошаването на качеството на живот

Ашваганда, наричана още индийски женшен, е древна билка, която расте в Индия, Близкия изток и части от Африка. Нейните корени се използват от стотици години заради широкия спектър от ползи за здравето. 

Ашваганда е билка, наричана още индийски шафран. Тя е една от най-известните билки в традиционното природолечение. Придобила е своята популярност благодарение на благоприятното си въздействие върху здравето и плодовитостта на мъжете. Най-лесният начин да го включите в диетата си е чрез хранителни добавки.

Какво е ашваганда?

Ашваганда е субтропично до тропично растение, достигащо височина 1,5 метра. Среща се главно в Индия и тропическите страни на Азия, Африка и Европа. Има малки жълто-зелени цветове, листа и кръгъл оранжево-червен плод с форма на ягода. 

Според много култури Ашваганда може да бъде класифициран като природно чудо, благодарение на богатия си състав. Тя е една от най-широко използваните билки в аюрведичната медицина. 

Растението Ашваганда може да се намери под различни форми, особено като капсула, таблетка, чай, прах или тинктура. 

Ашваганда има силно присъствие в традиционната медицина поради високото си съдържание на активни вещества като флавоноиди, алкалоиди, сапонини, лактони, витамини и минерали. 

Какви са основните ефекти на Ашваганда?

Подобно на други адаптогенни растения, ашвагандата помага на организма да поддържа хомеостаза, а следователно и баланс на вътрешната среда. 

Като цяло той има благоприятен ефект върху имунната система и психичното здраве. Има ефекти в подкрепа на щитовидната жлеза, нервната система и мъжкото либидо. 

Най-известните ефекти на растението ашваганда 

 1. Имунитет и подкрепа на имунитета

Ашвагандата съдържа големи количества антиоксиданти, минерали и витамин С, които подпомагат имунната система. 

Активните вещества в билката са противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни. Те насърчават антиоксидантната активност, която предпазва клетките от свободните радикали и по този начин предотвратява оксидативния стрес. 

Ашваганда е полезна и за повишаване на енергията, както и за цялостната жизненост и сила на организма. 

 1. Подкрепа на психическото състояние и нервната система

Ашваганда е най-известна със способността си да намалява стреса и да подобрява моментното психическо състояние. Някои проучвания сочат лечебни ефекти срещу тревожност и депресия. 

Растението се бори с тревожността, стреса и емоционалното напрежение, депресията и има успокояващ ефект върху ума. То регулира или намалява нивото на хормона кортизол. 

Подпомага мозъчната дейност, подобрява концентрацията, подпомага паметта и фокуса. Някои проучвания показват, че ашвагандата може да облекчи проблемите с паметта и мозъчната функция. 

Растението е обект и на изследвания за поддържащо лечение на епилепсия. 

 1. Подкрепа за плодородието и тестостерона при мъжете

Ашваганда е особено известна с мощното си въздействие върху нивата на тестостерон и сексуалното здраве при мъжете.   

Някои изследвания сочат връзка между приема на ашваганда и увеличаването на броя и подвижността на сперматозоидите и не на последно място – увеличаването на нивата на тестостерон. 

В същото време ашваганда е естествен афродизиак, който повишава сексуалното желание и либидото. Тя също така спомага за по-доброто кръвообращение на половата система, тазовата област при мъжете и жените и по този начин има благоприятен ефект срещу безплодието. 

 1. Влияние върху сърдечносъдовата система

Друг ефект е подпомагането на сърдечносъдовата система. Растението спомага за намаляване на кръвното налягане, лошия LDL холестерол и нивата на кръвната захар. 

Ашваганда може да спомогне за подобряване на здравината на стените на кръвоносните съдове и на кръвообращението, както и на кръвоснабдяването на тъканите в тялото. Благодарение на високото си съдържание на желязо тя работи за увеличаване на броя на червените кръвни клетки. 

 1. Подпомагане на метаболизма и мускулната маса

Положителни резултати дават и изследванията, които показват, че ашвагандата насърчава растежа на мускулите и същевременно подпомага тяхното възстановяване. Тя подпомага енергийния метаболизъм и изгарянето на мазнините. 

Ашваганда може също така да помогне при хипофункция на щитовидната жлеза и по този начин при невъзможност тя да произвежда достатъчно количество хормони. 

Обобщение на възможните ефекти на ашваганда: 

 • Укрепване на имунната система и имунитета 
 • Противовъзпалителен ефект 
 • Антиоксидантно действие 
 • Поддържане на жизнеността на тялото 
 • Понижаване на LDL холестерола 
 • Понижаване на кръвното налягане 
 • Понижаване на нивата на кръвната захар 
 • Подкрепа за сърдечносъдовата система 
 • Подпомагане на мозъчната дейност 
 • Антидепресивен ефект 
 • Регулиране на нивата на кортизол 
 • Стимулиране на дейността на щитовидната жлеза 
 • Насърчаване на растежа на мускулната сила 
 • Подпомагане на производството на тестостерон 

Домашно отглеждане на ашваганда

Въпреки че тази билка е субтропична по природа, тя може да се отглежда в домашни условия при определени условия. 

Ашвагандата не е студоустойчиво растение и затова трябва да се предпазва от измръзване. 

Можете да го отглеждате в саксия в топъл апартамент или в специална отопляема оранжерия. Многото слънце е от съществено значение за отглеждането на ашваганда както на закрито, така и на открито. 

Засявайте семената предимно през пролетта, а през лятото, когато времето е по-топло, можете да оставите растението на открито. Към края на лятото то трябва да бъде преместено на закрито или в топла среда. 

За отглеждането е необходима достатъчна влажност и наторяване с органични торове. 

Тъй като храстът ашваганда може да достигне височина до 1,5 м, той се нуждае от достатъчно пространство за корените си, което можете да осигурите с голяма саксия. Следователно се използва по-специално коренът на растението. 

Има ли Ашваганда и някакви странични ефекти?

Някои хора обаче не трябва да приемат ашваганда, включително бременни и кърмачки. 

Бременните и кърмещите жени не трябва да приемат ашваганда под каквато и да е форма поради ефектите. Същото се отнася и за децата. 

Пациентите със заболявания на щитовидната жлеза трябва да бъдат внимателни, когато приемат ашваганда, тъй като тя може да стимулира активността и нивата на хормоните на щитовидната жлеза. 

Тя може също така да понижи нивата на кръвната захар и кръвното налягане, така че трябва да се внимава, когато се приема лекарствена терапия за контрол на кръвното налягане или диабет (захарен диабет). 

Обикновено хората понасят безпроблемно ашваганда в малки до умерени дози. От друга страна, приемът на големи количества от това растение може да доведе до известно лошо храносмилане, диария или гадене поради дразнене на лигавицата на храносмилателния тракт. 

При някои хора продължителната употреба може да предизвика умора и сънливост. В редки случаи може да възникне и алергична реакция. при всякакви нежелани реакции не приемайте повече ашваганда и се консултирайте с Вашия лекар за здравословното си състояние. 

Ашваганда за мъже

Подкрепа за плодородието и тестостерона при мъжете

Ашваганда е особено известна с мощното си въздействие върху нивата на тестостерон и сексуалното здраве при мъжете.   

Някои изследвания сочат връзка между приема на ашваганда и увеличаването на броя и подвижността на сперматозоидите и не на последно място – увеличаването на нивата на тестостерон. 

В същото време ашваганда е естествен афродизиак, който повишава сексуалното желание и либидото. Тя също така спомага за по-доброто кръвообращение на половата система, тазовата област при мъжете и жените и по този начин има благоприятен ефект срещу безплодието. 

Ашваганда е растение, което се счита за първокласен естествен тоник в най-голямата система за билкова медицина в света. То е една от най-ценните билки в аюрведичната медицинска система с история на употреба от над 3000 години. Ашваганда, известна още като Зимна череша, подобрява способността на организма да поддържа физическа сила и подобрява адаптацията на организма към различни видове стрес.  

Източници: 

Изследване на ефекта от добавката Withania somnifera върху мускулната сила и възстановяването: рандомизирано контролирано проучване – PMC (nih.gov) 

Адаптогенни и анксиолитични ефекти на екстракт от корен на ашваганда при здрави възрастни: двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано клинично проучване – PMC (nih.gov) 

Рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано, кръстосано проучване, изследващо хормоналните и жизнените ефекти на ашваганда (Withania somnifera) при застаряващи мъже с наднормено тегло – PMC (nih.gov) 

Withania somnifera (индийски женшен) при захарен диабет: систематичен преглед и мета-анализ на научните доказателства от експериментални изследвания до клинично приложение – PubMed (nih.gov) 

Систематичен преглед на клиничната употреба на Withania somnifera (Ashwagandha) за подобряване на когнитивната дисфункция – PubMed (nih.gov) 

Безплатна доставка. Безплатно връщане.

По-малко стрес, повече пот.